keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

J.K.Rowling: Harry Potter ja Kuoleman varjelukset

       Tällä viikolla sain päätökseen Harry Potter -sarjan seitsemännen osan ja sen myötä koko kirjasarjan. Etukäteen hiukan epäilin, voiko viimeinen osa olla edeltäjiensä veroinen, etenkin sen lähtöasetelman ollessa niin vaativa. Kirja on siis hyvin suoraan jatkoa kuudennen osan tapahtumille.

Kuva: iltalehti.fi

Juoni

       Harry Potter on saanut tehtäväkseen tuhota Voldemortin hirnyrkit. Hänelle asetettu haaste tuntuu mahdottomalta, ja Harryn mieli on täynnä kysymyksiä, joihin hän ei saa vastausta. Kuitenkin hän jättää Kotikolon ja lähtee lainsuojattomana hirnyrkkien perään. Kirjan alku poikkeaa paljon siitä, kuinka aiemmat osat alkavat. Tässä osassa Harry tulee täysi-ikäiseksi ja päättää olla palaamatta Tylypahkaan kesälomalta. Aiemmat kirjat ovat alkaneet rauhallisesti -vierailulla Kotikoloon ja koulukirjaostoksilla Säilä&Imupaperissa. Seitsemännessä osassa hypätään heti tapahtumien keskipisteeseen, ja jännitystä ja yllättäviä juonenkäänteitä on mielestäni aiempaa enemmän.

       Pelkäsin, että kirjan henkilöiden täytyy säntäillä sinne tänne, jotta näin laaja teossarja saadaan kunnialla lopetettua yhdessä kirjassa. Kuitenkin tapahtumat etenivät loogisesti, ja tilaa jäi myös vähäpätöisempien asioiden kuvaamiseen ja lukijoiden jännityksessä pitämiseen. Kirjasarja sai arvoisensa lopun- palaset loksahtivat paikoilleen ja ympyrä sulkeutui. Kirja ei myöskään jää edeltäjiensä varjoon. Oikeastaan Harry Potter -kirjoja taitaa olla mahdotonta asettaa paremmuusjärjestykseen.

       Nyt vielä odotan näkeväni elokuvaversion (tai -versiot, koska viimeinen osa on jaettu kestonsa vuoksi kahteen elokuvaan) kyseisestä teoksesta. Jos kirjoja on vaikea verrata keskenään, niin elokuvat paranevat selvästi loppua kohti. Toivottavasti tämä pätee myös kahteen viimeiseen elokuvaan. Ehkä tuo yhden kirjan sovittaminen kahteen osaan kertoo myös tapahtumien runsaudesta Kuoleman varjeluksista. Toivon mukaan tällä on vältetty ainakin hätiköity ja pätkitty käsikirjoitus, joka oli häiritsevä Feeniksin killasta tehdyssä elokuvasovituksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti