maanantai 2. huhtikuuta 2012

Dan Brown: Enkelit ja demonit

Kirjailija Dan Brown on tullut tunnetuksi bestseller-teoksestaan Da Vinci -koodi. Aikoinaan ihastuin tähän mukaansatempaavaan trilleriin ja sittemmin olen lukenut muutkin kirjat, jotka kertovat professori Robert Langdonin seikkailuista. Enkelit ja demonit on sarjan ensimmäinen osa.

Kuva: media.wsoy.fi

 Juoni



Kirjan alussa hypätään suoraan tapahtumien keskipisteeseen. Robert Langdon saa yllättäen puhelun Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksesta CERNistä. Tutkija Leonardo Vetra on löydetty murhattuna asunnostaan. Uhrin rintaan on painettu poltinraudalla ambigrammi, joka saa tutkimuslaitoksen johtajan soittamaan apuun uskonnollisen symbologian professori Langdonin.
Kuva: jojofeelings.wordpress.com

 Langdon lennätetään Sveitsiin auttamaan rikoksen selvittämisessä. Pian paikalle saapuu myös murhatun tutkijan tytär, Vittoria Vetra. Teon motiivit alkavat paljastua, kun käy ilmi, että Vittoria Vetran isänsä kanssa hyvin salaisesti tuottama antimateria on kadonnut. Yhä kauheammaksi tilanteen tekee se, että antimaterialoukun akku kestää vain 24 tuntia, jonka jälkeen antimaterian annihilaatio voisi hävittää kaiken lähes kilometrin säteeltä. Robert Langdon ja Vittoria Vetra kiitävät vihjeen saatuaan Vatikaanivaltioon, jossa on juuri alkamaisillaan paavin konklaavi. Siellä heille selviää, että neljä suosituinta kardinaalia eli paaviehdokasta on siepattu. Vatikaaniin saapuu puhelu mieheltä, joka väittää edustavansa Illuminati-veljeskuntaa. Hän tunnustautuu Leonardo Vetran murhaajaksi ja uhkaa surmata myös kardinaalit tieteen alttarilla. Langdon alkaa tulkita tappajan jättämiä vihjeitä, jotta kardinaalit ja antimateriasäiliö löytyisivät ajoissa. Uhkaako katolista kirkkoa todella ikivanha veljeskunta? Ehtivätkö Robert Langdon ja sveitsiläiskaarti jäljittää Roomassa sijaitsevan valaistuksen tien ja neljä tieteen alttaria? Kuka on kaiken takana, ja kehen voi luottaa?

Tyyli

Päästyään sisälle kirjan tapahtumiin, kirjaa on hankala laskea käsistään. Kirja on nopeatempoinen, ja kirjailija pitää lukijan kertomuksen lumoissa hyppäämällä tilanteesta toiseen juuri jännittävimmällä hetkellä. Kieli on helppolukuista, mutta etenkin lopussa monet juonenkäänteet vaativat lukijalta keskittymistä. Tarina on jännittävä sekoitus faktaa ja fiktiota. Tiedot Roomassa sijaitsevista taideteoksista ja rakennuksista pitävät paikkansa, mutta antimateriapommi on täysin fiktiota. Fysiikasta kiinnostuneet voivat perehtyä aiheeseen tarkemmin Tekniikka & talous -sivuston artikkelissa Enkelit ja demonit hylkää fysiikan lait pomminrakennuksessa.

Kohderyhmä

Dan Brownin kirjat sopivat kaikille jännityksen nälkäisille. Nämä trillerit eivät tosiaankaan ole tylsistyttäviä, koska niissä riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita aivan alusta loppuun asti. Jokaisen Da Vinci -koodista pitäneen tulisi lukea muutkin osat, koska ne ovat toinen toistaan parempia. Kirjan teema on varmasti lähellä kaikkien tieteen ja taiteen ystävien sydäntä. Esteetikkojen on syytä hankkia käsiinsä kirjan kuvitettu laitos, jonka itsekin kiikutin kotiin kirjastosta. Kirja sisältää upeita värikuvia Roomasta, antiikin ajan arkkitehtuurista ja loisteliaista maalauksista ja veistoksista. Niidenkin, jotka eivät ehdi kirjaa lukea kannattaa katsoa kirjan pohjalta tehty elokuva, joka on yhtä huikea kuin Da Vinci -koodi Hans Zimmerin säveltämine musiikkeineen.

Kaiken kaikkiaan suosittelen tätä kirjaa kaikille, joissa se herättää mielenkiintoa, sillä se ei varmasti tuota pettymystä! Jännittäviä lukuhetkiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti