lauantai 14. huhtikuuta 2012

Paulo Coelho:Veronika päättää kuolla

       Paulo Coelhon tunnetuin teos on ehdottomasti Alkemisti. Kirja on matkakertomus nuoren Santiagon aarteenetsinnästä Egyptiin. Nyt käsittelen kuitenkin Coelhon kymmenen vuotta myöhemmin julkaistua kirjaa nimeltään Veronika päättää kuolla.

Kuva:bazarforlag.fi


Juoni

       Veronika on nuori ja kaunis. Päällisin puolin hänen elämänsä näyttää täydelliseltä. Häneltä kuitenkin puuttuu elämänhalu, ja hän on päättänyt kuolla. Veronika on hankkinut unilääkkeitä, joiden avulla hän yrittää itsemurhaa. Hän odottaa malttamattomasti kuolemaansa, mutta hänen suunnitelmansa epäonnistuu. Myöhemmin hän herää Vileten mielisairaalasta, jossa hänelle kerrotaan, että hänen sydämensä on pahasti vaurioitunut. Veronikalla on korkeintaan viikko elinaikaa.
       Kirja kertoo siitä, mitä Veronika ajattelee ja kokee. Mielisairaalassa hän alkaa pohtia, mitä hulluus on. Tämä nousee yhdeksi kirjan teemoista. Veronika alkaa nähdä itsensä ja elämänsä uudella tavalla.
       Myös muut mielisairaalan potilaat alkavat pohtia elämää tavattuaan Veronikan. Kirja valottaa myös näiden potilaiden elämää, sitä kuinka he ovat joutuneet mielisairaalaan ja kuinka heidän elämänsä muuttuu.
       Monet kirjan hahmoista heijastavat kirjailijan omia kokemuksia mielisairaalasta, jonne hänen vanhempansa lähettivät hänet. Kirjassa on monia henkilöitä, jotka oli lähetetty mielisairaalaan lähes syyttä suotta ja jotka ovat väärinymmärrettyjä taiteilijasieluja.
       Tämä kirja kertoo kuitenkin ennen kaikkea elämänhalusta ja sen löytämisestä sekä siitä, että jokaisen tulisi olla oma itsensä. Kirja tarjoaa monia suuria ajatuksia lukijan pähkäiltäväksi. Ideat kuten "tietoisuus kuolemasta synnyttää elämänhalun" ja "onko olemassa hulluutta vai ainoastaan erilaisuutta?" ovatkin tämän kirjan parasta antia.

Tyyli

       Coelhon tyyliä voisi kuvailla yksinkertaiseksi tai pelkistetyksi. Se kuitenkin sopii paremmin kuin hyvin kirjaan, jonka tarkoitus ei ole välittää vain verbaalista ilottelua vaan voimakasta sanomaa elämänilosta. Katkelma siitä, mitä Veronika pohti unilääkkeiden ottamisen jälkeen:
"Hän uskoi olevansa täysin normaali ihminen. Hänen päätöksellään kuolla oli kaksi aivan yksinkertaista syytä, ja hän oli varma, että jos hän jättäisi selittävän viestin, monet olisivat hänen kanssaan samaa mieltä.
        Ensimmäinen syy: kaikki hänen elämässään oli samanlaista, ja kun nuoruus olisi ohi, seuraisi pelkkää rappiota, vanhuus alkaisi jättää pysyviä jälkiä, sairaudet iskisivät ja ystävät lähtisivät. Kaiken kaikkiaan elämän jatkuminen ei toisi mitään uutta. Päinvastoin, kärsimyksen mahdollisuudet kasvoivat suuresti.
       Toinen syy oli filosofisempi: Veronika luki lehtiä, katseli televisiota ja oli selvillä siitä mitä maailmassa tapahtui. Kaikki oli väärin, eikä hän kyennyt korjaamaan tilannetta, mikä sai hänet tuntemaan itsensä täysin hyödyttömäksi." 

Kohderyhmä

       Tämä kirja sopii erityisesti sellaisille, jotka haluavat suorittaa itsetutkiskelua tai lukea jotain ajatuksia herättävää. Kirja ei sovi heille, jotka etsivät jännittävää ja tapahtumarikasta luettavaa.

       Lopuksi vielä kanadalaisyhtye Billy Talentin musiikkivideo kappaleesta Saint Veronika, joka on saanut inspiraationsa kyseisestä kirjasta.

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti