maanantai 10. elokuuta 2015

Stephen Hawking: Minun lyhyt historiani

Kosmologi Stephen Hawking on tullut tunnetuksi kansantajuisista tiedekirjoistaan, joista tunnetuin on Ajan lyhyt historia. Hawkingin omaelämänkerrassa leikitelläänkin suosikkiteoksen nimellä osuvasti, sillä lyhyt tämä kirja ainakin on. Kirjassa on myös paljon kuvia, jotka tekevät tekstistä elävämmän.

Kuva: kirja.fi

Aluksi Hawking kertoo lapsuudestaan, perheestään ja opiskeluistaan. 21-vuotiaana hänellä diagnosoidaan ALS-tauti, joka saa näkemään elämän uusin silmin. Tuolloin hänelle luvattiin vain pari vuotta elinaikaa.+ Kirjassaan hän pohtii myös vammaisuutensa vaikutusta suosioonsa. Ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita vammaisesta ja erityisen älykkäästä tiedemiehestä.

Perhe-elämäänsä ja avioliittojaan Hawking valottaa aika niukasti. Ehkä aiheesta saisi enemmän irti lukemalla hänen ex-vaimonsa Jane Hawkingin kirjan Travelling To Infinity: My Life With Stephen tai kirjaan perustuvasta elokuvasta Kaiken teoria.

Kirjan lopussa perehdytäänkin enemmän tieteeseen, ja Hawking haluaa selkeyttää joitain käsitteitä, joita hän käsittelee muissa teoksissaan. Tämä osio vaatii aiheeseen perehtymättömältä hiukan keskittymistä, mutta on kuitenkin ymmärrettävissä.

Kaiken kaikkiaan kirja oli nopea ja tiivis vilkaisu Stephen Hawkingin elämään, uraan ja ajatuksiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti