torstai 15. marraskuuta 2012

Kurt Vonnegut: Teurastamo 5 eli Lasten ristiretki

Täältä pukkaa heti perään toista postausta, sain nimittäin tänään luettua loppuun Kurt Vonnegutin romaanin Teurastamo 5.


Romaanin päähenkilö Billy Pilgrim on ajasta irrallaan. Hän kokee elämänsä tapahtumat sekalaisessa järjestyksessä. Kerronta hyppii Pilgrimin aikamatkojen mukaan hänen nuoruudestaan vanhuuteen. Useimmin poiketaan kuitenkin sota-ajan muistoihin ja Dresdenin pommitukseen, josta kirjailija Vonnegutilla on omakohtaista kokemusta.

Vaikka kirjassa on myös perinteisen sotaromaanin aineksia, ajan rakenne ja päähenkilön vierailut kuvitteelliselle Tralfamadoren planeetalle tuovat mukaan scifivivahteen. Tralfamadorelaiset kidnappaavat Billy Pilgrimin ja pitävät häntä näytillä kotiplaneetallaan eläintarhan omaisesti. Nämä alienit näkevät maailman neljässä ulottuvuudessa, jonka avulla he voivat tahdonalaisesti matkustaa mihin tahansa elämänsä hetkeen. Pilgrim näyttää omaksuneen heiltä paljon.

Huomasin kirjassa useita motiiveja. Ehdottomasti eniten käytetty on "niin se käy", jota viljellään aina kuoleman yhteydessä. Lausahdus liittyy tralfamadorelaisten ja Billy Pilgrimin maailmankatsomukseen. Heille kuolema on vain yksi hetki elämästä. Vaikka he kuolevat yhtenä hetkenä, kaikkina muina hetkinä he ovat elossa. Tätä kuvaa hyvin lausahdus, jonka Pilgrim kirjoittaa testamenttiinsa:"Minä, Billy Pilgrim, kuolen, kuolin ja tulen aina kuolemaan helmikuun kolmantenatoista, 1976". Tämä motiivi kuvaa hyvin myös Vonnegutin harjoittamaa mustaa huumoria. Kuvailtuaan järkyttäviä tapahtumia, joukkomurhia tai yksittäisiä tragedioita, hän kuittaa ne toteamalla "niin se käy".

Muita vähemmän merkittäviä motiiveja olivat esimerkiksi koirien haukkumisen kuvailu. Kirjassa kuvailtiin etäistä koiran haukuntaa, kun vihollisjoukot olivat lähellä. Pilgrim kuvaili myös omia lemmikkikoiriaan useasti, mutta niistä en pysynyt kärryllä ollenkaan.

Vonnegutin kerronta on jämäkkää ja vähäsanaista. Erilaiseksi kirjan tekee tapa, jolla sodan järjettömyyteen suhtaudutaan. Kirjailija tekee naurunalaiseksi vakavat aiheet, kuten sodan ja kuoleman. Teurastamo 5 on mielenkiintoinen sotaromaani olematta kuitenkaan sotaromaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti